EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing)

 

Angst, verdriet, boosheid, somberheid, vermijdingsgedrag, lusteloosheid, schuld, nare dromen, slaapproblemen zijn voorbeelden van aanhoudende of steeds terugkerende gevoelens en klachten die veroorzaakt kunnen worden door onverwerkte gebeurtenissen.

 

Mogelijk zijn je belastende gevoelens ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis. Dat kan een eenmalig trauma zijn of herhaaldelijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld uit je jeugd. Maar het kan ook zijn dat bepaalde gevoelens, zoals angst, geleidelijk aan tijdens je leven zijn ontstaan. Met behulp van EMDR kun je gevoelens van vroeger die nu nog effect hebben op je functioneren verwerken.

 

Wat is het effect van EMDR?

 

Tijdens EMDR moet het werkgeheugen veel tegelijkertijd verwerken, daardoor vervaagt het beeld aan je herinnering. De herinnering gaat niet helemaal weg, maar de emotionele lading die op de herinnering rust, neemt af. 


Het gevolg is dat je terug kunt denken aan bepaalde situaties, zonder daarbij angst of paniek te ervaren. Je wordt niet meer overmand door emoties op het moment dat iets of iemand je aan de gebeurtenis doet herinneren. De herbelevingen worden minder en ook je vermijdingsgedrag neemt hierdoor af.
Zo ontstaat er een nieuw evenwicht. Ook kunnen er spontaan nieuwe, meer prettige gedachten of inzichten ontstaan.