+31 (0)6 466 16 505 info@ikingroei.nl

TRAUMATHERAPIE

Dr. Peter A. Levine is de grondlegger van Somatic Experiencing. SE is een (wetenschappelijk onderbouwde) werkwijze om mensen te helpen ‘terugveren’ van zowel shocktrauma (zoals ongelukken, vallen, medische ingrepen) als van ontwikkelingstrauma (zoals agressie, emotionele verwaarlozing, misbruik). Met SE help je je lichaam om de ‘bevroren’ energie van een trauma in kleine doseringen te ontladen. Na elke subtiele ontlading ontstaat vaak een afname van stresssymptomen. Zo kan een nieuwe balans en een gevoel van welbevinden ontstaan.

Voor meer info, klik op deze link:
https://www.bodymindopleidingen.nl/traumatherapie/

Een van de minst begrepen vormen van trauma is 'trauma door onvervulde basisbehoeften'.

Wanneer natuurlijke basisbehoeften in de kindertijd niet vervuld worden, ervaart het organisme dat instinctief als levensbedreigend en dus overweldigend - de bijhorende 'pijn' wordt verdoofd door het mechanisme van dissociatie.

Het kind gaat dan meer en meer defensief leven in plaats van spontaan en ontdekkend. Het leert allerlei sociale overlevingsstrategieën.

Dat verschijnt ook onder allerlei vormen later in het leven, vooral in relaties...

Het effect op je volwassen leven bij het hebben van een ontwikkelingstrauma wordt heel erg onderschat. Gelukkig is er meer en meer kennis en bewustzijn hierop ontwikkeld de laatste jaren. En het belangrijkste is, dat je mits goede begeleiding je innerlijke kind een tweede kans kan geven om emotioneel gezond te groeien. Als therapeut en ervaringsdeskundige ben ik alle dagen dankbaar dat ik bij mensen hieraan een beetje mag meewerken!