+31 (0)6 466 16 505 info@ikingroei.nl

ROUWVERWERKING

Het verdriet van elke persoon is steeds individueel en uniek, geen twee mensen rouwen op dezelfde manier . De persoonlijke ervaringen, de eigen relatie, de leeftijd waarop men de persoon verliest en de eigen levensomstandigheden maken dat een verlies voor iedereen weer anders en uniek is.

Rouw is niet alleen droefheid en depressie. Het is een ganse scala van gevoelens, gaande van angst, agressie, tot schuld, verwarring, maar ook opluchting en nog zoveel meer. Het raakt niet alleen de gevoelens maar dringt door in elk domein van het leven. De werksituatie, de relaties met anderen en het beeld van zichzelf worden erdoor beïnvloed.

“Tijd heelt alle wonden” , is een algemene opvatting. Het is niet het verloop van de tijd die genezend werkt, maar de uiting van het verdriet in een periode van tijd, en de ondersteuning die men vindt bij anderen. Erkenning geven aan verdriet betekent meer verlichting dan het wegduwen, het verzwijgen en het opkroppen. Als emoties niet kunnen worden geuit als emoties, vinden ze vaak andere schadelijke uitwegen in lichamelijke kwalen, in hardheid en bitterheid.

De rouwenden stellen zich allerlei vragen:
Is het normaal dat ik mij na maanden nog zo verdrietig voel? Zal ik nog ooit opnieuw kunnen genieten en houden van het leven?

Hoe komt het dat ik mij zo moeilijk kan concentreren, dat ik steeds weer allerlei dingen vergeet, dat ik mij zo moe voel ook al heb ik bijna niets gedaan?

Is het normaal dat ik zo opstandig en agressief ben dat men mij ontloopt?

Is het normaal dat mijn kinderen bijna nooit iets zeggen over hun vader en als ik er iets over vraag zij ontwijkend reageren.

(Lichamelijke) reacties…
Rouwen betekent een zware belasting voor het lichaam en dat kan zich in een veelheid van lichamelijke reacties uitdrukken, zoals: verlies van eetlust, of neiging tot te veel eten, abnormaal verlies van lichaamsgewicht, verminderde energie, overdreven vermoeidheid, lusteloosheid, agitatie, moeilijk in slaap kunnen geraken en wakker worden midden in de nacht, uitputting, een gevoel van beklemming in de keel, het gevoel niet te kunnen ademen, zenuwachtigheid en spanning.

Soms zijn lichamelijke symptomen de enige indicatie dat de rouw nog niet is verwerkt.

(Uit het boek, Helpen bij verlies en verdriet – Manu Keirse)

Cranio-Sacraal Therapie Begeleiding
Als u voelt dat u vastloopt in uw rouwproces, aarzel niet om u tijdelijk te laten ondersteunen. Vrij over uw verdriet kunnen praten, aandacht voor het lichaam, emoties voelen, loslaten.. u zal gauw merken dat u lichter wordt in voelen en denken. Het leven krijgt weer wat kleur..