+31 (0)6 466 16 505 info@ikingroei.nl

BURNOUT

Burnout is het gevolg van chronische negatieve stress. Hier gaat het om langdurige (maanden, jaren) overbelasting met spanningsklachten en emotionele uitputting. Deze stress sloopt het lichaam door het gedurig aanmaken van het “stresshormoon cortisol”. Het is een sluipend proces, waarvan je jezelf nauwelijks bewust bent. Er wordt voortdurend meer energie verlangd dan er wordt aangemaakt. Symptomen zijn emotionele, lichamelijke en geestelijke uitputting, een aversie tegen werk, verlies van motivatie, gebrek aan energie, cynisme, intolerantie, depressie, prikkelbaarheid, nervositeit, verhoogde kans op infectie en ziektes, verandering van eetgedrag en lichaamsgewicht, slecht slapen en uiteenlopende psychosomatische klachten. Er is een gevoel van hulpeloosheid, machteloosheid en controleverlies.

Die negatieve stress komt voor bij alle mensen die het gevoel hebben dat “het teveel wordt”, “ze het niet meer kunnen dragen”op hun werk, in het gezin, in de relatie enz.. Ze komen in “de overlevingsmodus”.

Op een bepaald moment slaat de balans helemaal door en zegt het lichaam. Je bent opgebrand (burnout).

  • De kracht van de combinatie van Cranio-Sacraal Therapie en Traumatherapie : eerst en vooral worden er verschillende sessies gepland die alleen op het lichamelijke aspect van een Burnout werken. Dit zijn de uitputting, de slaapproblemen, de concentratieproblemen, de lichamelijke spanningen enz… Als het lichaam in een herstellende fase komt, zal de persoon veel gemakkelijker naar de oorzaak van de Burnout kunnen gaan kijken. Het overlevingsmechanisme in het lichaam wordt naar een positieve spiraal gebracht. Stilaan komt een oorzakelijk patroon tevoorschijn. Dan komt het Counseling aspect aan de orde.
  • De oorzaak van de stress wordt in kaart gebracht en helemaal onderzocht.
  • We leren de persoon preventief te werk gaan.
  • We leren de persoon om vanuit kwaliteiten naar zichzelf en de anderen te kijken.
  • De persoon maakt een lichamelijk en psychisch herstel door.
  • De persoon heeft een goede balans teruggevonden tussen spanning en ontspanning.
  • De persoon staat bewuster en sterker in zijn schoenen, neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen valkuilen en leert hierover te communiceren.
  • De persoon weet hoe in de toekomst signalen van stress te interpreteren en aan te pakken.