+31 (0)6 466 16 505 info@ikingroei.nl

STRESS OP DE WERKVLOER

In het bedrijfsleven wordt er veel gevraagd van u als mens. U moet er fris en goed uitzien en vooral goed kunnen presteren en veel. U moet een goede balans weten te vinden tussen werk en privé.

Er wordt ook verondersteld dat u goed kan communiceren.. Hier wordt nog de meeste stress gecreëerd, omdat dit het moeilijkste punt is. Men legt de schuld bij de ander, men voelt zich slachtoffer van de situatie. Het is moeilijk om nog tot een goede samenwerking te komen...

U bent directeur, manager, teamleider en uw streven is om het beste van uzelf te geven zodat uw personeel, team, collega’s optimaal gaan presteren, renderen.

Thuis hebt u een partner, kinderen, een druk sociaal leven.

Als alles optimaal loopt, zijn we gelukkig, functioneren we goed!!

Maar het leven kent zijn “ups en downs” en dan zou het kunnen zijn dat u in een periode van stress komt. Iedereen heeft wel eens stress, op zijn of haar manier. Kortdurende stress kan energie geven en leidt tot hoge prestaties. Na een (korte of wat langere) rustperiode, het wegnemen van stressfactoren en een goede nachtrust knapt u weer op en gaat u weer energiek aan de slag. Dit is ideaal, dit is hoe het zou moeten zijn..

Maar er bestaat ook zoiets als chronische negatieve stress. Hier gaat het om langdurige (maanden, jaren) overbelasting met spanningsklachten en emotionele uitputting. Deze stress sloopt het lichaam door het gedurig aanmaken van het “stresshormoon cortisol”. Het is een sluipend proces, waarvan je jezelf nauwelijks bewust bent. Er wordt voortdurend meer energie verlangd dan er wordt aangemaakt. Symptomen zijn emotionele, lichamelijke en geestelijke uitputting, een aversie tegen werk, verlies van motivatie, gebrek aan energie, cynisme, intolerantie, depressie, prikkelbaarheid, nervositeit, verhoogde kans op infectie en ziektes, verandering van eetgedrag en lichaamsgewicht, slecht slapen en uiteenlopende psychosomatische klachten. Er is een gevoel van hulpeloosheid, machteloosheid en controleverlies.

Die negatieve stress komt voor bij alle mensen die het gevoel hebben dat “het teveel wordt”, “ze het niet meer kunnen dragen”op hun werk, in het gezin, in de relatie enz.. Ze komen in “de overlevingsmodus”.

Het lijkt echter alsof veel mensen deze stress er gewoon bijnemen, het wordt een gewoonte. Misschien denken we wel dat dit soort stress bij het leven hoort?

Op een bepaald moment slaat de balans helemaal door en zegt het lichaam. Je bent opgebrand (burnout).

Wat kunnen wij voor uw organisatie betekenen

 • we maken samen een stress preventie beleid
 • we brengen het ziekteverzuim in kaart
 • we trainen de medewerkers op stress preventie, het herkennen van signalen van stress en hoe ermee om te gaan

Wat kan ik voor uw individuele medewerker betekenen : traject van 10 Coaching momenten op herstel en preventie

 • we stellen een op maat gemaakt pakket samen na een eerste intake
 • aanmaken Personal Color profiel, dit is een persoonlijkheidsprofiel op basis van gedrag
 • de oorzaak van de stress wordt in kaart gebracht en helemaal onderzocht
 • het overlevingsmechanisme in het lichaam wordt naar een positieve spiraal gebracht
 • we leren de medewerker preventief te werk gaan
 • we leren de medewerker om vanuit kwaliteiten naar zichzelf en de anderen te kijken

Effecten van deze interventies

 • de medewerker maakt een lichamelijk en psychisch herstel door
 • de medewerker heeft een goede balans teruggevonden tussen spanning en ontspanning
 • de medewerker staat bewuster en sterker in zijn schoenen, neemt verantwoordelijkheid voor zijn eigen valkuilen en leert hierover te communiceren
 • de medewerker weet hoe in de toekomst signalen van stress te interpreteren en aan te pakken
 • het werkplezier en de motivatie van de medewerker verhoogt waardoor er een positieve werksfeer gecreëerd wordt binnen de organisatie