+31 (0)6 466 16 505 info@ikingroei.nl

TRAUMAVERWERKING dmv SOMATIC EXPERIENCING - EMDR

Mensen die traumatische ervaringen gehad hebben in hun leven blijven op een onbewust niveau verder leven in de “overlevingsmodus” en gaan van daaruit onbewust allerlei “stoornissen”creëren. Als je dat biologisch bevriezingsproces kan doorbreken of aanraken in het lichaam, dan ben je al een eind ver. Dit is een langdurig proces, maar zeer helpend. Dan komt het lichaam geleidelijk aan in een diepere ontspanning en kan de basisveiligheid stilaan terugkomen. Ook hier weer is de combinatie van lichamelijke en psychische aandacht superkrachtig!

https://www.bodymindopleidingen.nl/traumatherapie/

Een van de minst begrepen vormen van trauma is 'trauma door onvervulde basisbehoeften'.
Wanneer natuurlijke basisbehoeften in de kindertijd niet vervuld worden, ervaart het organisme dat instinctief als levensbedreigend en dus overweldigend - de bijhorende 'pijn' wordt verdoofd door het mechanisme van dissociatie.
Het kind gaat dan meer en meer defensief leven in plaats van spontaan en ontdekkend. Het leert allerlei sociale overlevingsstrategieën.
Dat verschijnt ook onder allerlei vormen later in het leven, vooral in relaties...

Het effect op je volwassen leven bij het hebben van een ontwikkelingstrauma wordt heel erg onderschat. Gelukkig is er meer en meer kennis en bewustzijn hierop ontwikkeld de laatste jaren. En het belangrijkste is, dat je mits goede begeleiding je innerlijke kind een tweede kans kan geven om emotioneel gezond te groeien. Als therapeut en ervaringsdeskundige ben ik alle dagen dankbaar dat ik bij mensen hieraan een beetje mag meewerken!