+31 (0)6 466 16 505 info@ikingroei.nl

CRANIO SACRAAL THERAPIE

De grondlegger is de Amerikaanse neuroloog Dr. J. Upledger. CST heeft een diep ontspannende en regulerende werking op het (autonome) zenuwstelsel, en daarmee dus op het functioneren van alle orgaan-en lichaamsfuncties. Tijdens de sessies worden “zachte bewegingen” gebruikt, over de kleding heen. Het lichaam komt in een diepe ontspanning. Je wordt begeleid in het “leren voelen” en “ontladen” van spanningen, emoties en ideeën. Dit is het moment van verwerken, alles krijgt een plek.

Bij de volgende klachten kan CST zinvol zijn : lichamelijke spanningen (hoofd-nek-schouder-rug), vermoeidheid, slecht slapen, negatieve emotionele spiraal, minder zelfvertrouwen, relatieproblemen, geen zin meer hebben in het leven, rouwverwerking, burnout, angstig worden, depressie, enz.
Cranio-sacraal therapie helpt het lichaam om terug te kunnen stilstaan en te herstellen. Tijdens de sessies worden “zachte” technieken gebruikt waardoor je in een diepe ontspanning komt. Stilaan kan het lichaam zich terug gaan opladen. Je wordt begeleid in het “leren voelen” van spanningen, emoties, ideeën. Dit is het moment van verwerken, alles krijgt een plaats. Je krijgt inzicht en de spanningen in je lichaam lossen zich op. Je kan weer gaan opbouwen. Naargelang de klachten is dit een proces van verschillende sessies.

De Cranio-Sacraal Therapie methode is ontstaan vanuit de osteopathie. De grondlegger is de Amerikaanse neuroloog Dr. J. Upledger die zorgde voor een explosieve ontwikkeling na ‘85.

Veelal wordt aan de schedel (cranium), wervelkolom en het heiligbeen (sacrum) behandeld. Bewegingsverstoringen van bindweefsel, verkrampingen en disbalans binnen het lichaam worden opgespoord en in evenwicht gebracht. Het centrale zenuwstelsel wordt gestimuleerd om terug optimaal te functioneren. Het Cranio Sacraal systeem bestaat uit de hersenen, het ruggenmerg, het dikke vlies dat daaromheen zit (dura mater) en het hersenvocht dat tussen die twee vloeit. Het geheel wordt omgeven en beschermd door de botten van schedel (Cranium) en wervelkolom tot onderaan het heiligbeen (Sacrum). Binnen dit systeem bevindt zich ook het zenuwstelsel.

Het ritme van het hersenvocht wordt gecreëerd door een pompsysteem diep binnenin de hersenen. De botten van de schedel zetten uit, vervolgens worden de wervels lichtjes van elkaar geduwd waarna het sacrum naar onder en vervolgens naar binnen roteert. Dit Cranio Sacrale ritme uit zich als een uitdijende en inkrimpende golf die overal op het lichaam voelbaar is, vergelijkbaar met de beweging van eb en vloed.

We kunnen dit ritme beschouwen als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt. Daarmee is het Cranio-Sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam. Tijdens een behandeling van het Cranio-Sacrale systeem kan een stillpoint optreden, een korte periode waarbij het ritme vrijwel stil ligt en het denken wordt stopgezet. De energie wordt dan onttrokken aan de hersenen en ingezet voor reparatie van het lichaam. Ook tijdens onze slaap kennen we stillpoint perioden waarin het lichaam zich herstelt.

Aangezien Cranio Sacraal Therapie het lichaam uitnodigt weer zo veel mogelijk te gaan functioneren zoals het bedoeld is en het zelfherstellend vermogen stimuleert, is het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers.

De behandelaar zal werken aan het optimaliseren van de elasticiteit en ruimte binnen de schedelbeenderen en de overige delen van het Cranio-Sacrale systeem. Daartoe zal de behandelaar in het ritme meegaan en een lichte druk op het systeem uitoefenen. Op deze manier wordt het lichaam uitgenodigd zich te ontspannen en ruimte te scheppen.